Seznamte se: Cloud

EyeOS
Poslední dobou se všude mluví o takzvaném „cloudu“. Vývoj tohoto projektu se čím dál více zrychluje a někteří nemají vůbec tušení co to je.

Co je to Cloud ?

Cloud (přeloženo mrak) známe již dlouhou dobu (jako vzálený server). Jenomže Cloud je dostupný kdekoli a kdykoli. Na cloud si nahrajete data a ta jsou uložena na vzdáleném serveru. Tedy u vás v počítači nezabírají žádné místo, čímž máte rychlejší a čistější operační systém.

Cloud v minulosti

Cloud byl poprvé veřejnosti uveden 2002, jenomže díky pomalému internetu byl cloud zcela nepoužitelný. Než by jste na něj totiž data nahráli, popřípadě stáhli, už by jste je ani nepotřebovali.

Začíná BOOM

V roce 2006 začíná pravý boom cloudu. Rychlost internetu je již dokonalá a nahrávání je taky již dobré. S cloudem začínají experimentovat firmy jako je Google a Microsoft. Bohužel, oba od svých projektů rychle odstoupili. Za to do světa cloudů se derou jiné projekty, které přichází od zcela neznámých lidí. Začínají se tvořit první jednoduché operační systémy. Prvním takovým OS bylo eyeOS. Ten se dodnes vyvíjí.

Cloud dnes

Cloud v dnešní době je velmi rozšířený. Běží na něm různé linuxové distriuce jako např. Jolicloud či Android. Dnes se již instalují do cloudu i obyčejné operační systémy jako například Windows 7, Mac OS X, Ubuntu a další. Pro dnešní tablety (iPad, Android tablety s HoneyCombem 3.0+) již existují aplikace, pomocí kterých se dostanete do vašich cloud operačních systémů. Google pak pomocí svých služeb funguje úplně skvěle. Sedíte v kanceláři, máte rozepsaný e-mail. Berete svůj Smartphone a ten Vám automaticky otevře rozepsaný e-mail. Ten si v klidu dopíšete ze svého mobilu a odešlete.

Google a ChromiumOS

Google v roce 2010 vyvíjelo ChromiumOS. Pak v USA rozdalo náhodným občanům asi 250 000 netbooků, na kterých byl nainstalován ChromiumOS. Bohužel asi jeden týden hacker jménem „Luigi“ vymyslel crack, který Vám odemkl BIOS a mohli jste si nainstalovat jakýkoli OS. Prostředí systému ChromiumOS bylo jednoduché. Načetli jste systém, pak jste se přihlásili pomocí hesla a automaticky se Vám otevřel Google Chrome. Nic víc netbook neuměl, jen procházet internet. Navíc jste stále museli být připojeni k internetu. Pro studenty byl tento netbook skvělý, pro zbytek lidí zcela nevyužitelný.

Cloud v budoucnosti

Díky tomu, že se stále zrychlují přípojky k internetu, tak nás ten pravý boom teprve čeká. Do cloudu si budeme ukládat hry, dokumenty, filmy, fotky z dovolené. Problém je, že budeme muset ukládat na více serverů zároveň ( v případě výpadku jednoho ). Vše se ale ještě do té doby vyřeší, ale již dnes stojí za to vyzkoušet nějaký CloudOS, popřípadě nějakou cloud službu.

3 thoughts on “Seznamte se: Cloud

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>